Veelgestelde vragen

Cycloonfilters

Cycloonfilters scheiden het opgezogen stof door middel van het opwekken van een onderdruk in een opvangvat. Door die onderdruk wordt het stof via de zij-ingang van het cycloonfilter aangezogen. Omdat het cycloonfilter een gedraaide binnenkant heeft, wordt door die werveling het opgezogen stof naar de buitenkant gedrukt. Dit fenomeen wordt ook wel middelpuntvliedende kracht of centrifugale kracht genoemd. Doordat er in het opvangvat een onderdruk is, wordt het ronddraaiende stof naar beneden getrokken. De centrifugale krachten en de onderdruk zorgen voor een wervelstorm (cycloon) in miniatuurvorm en scheiden zo het stof van de lucht. Doordat het stof zwaarder is dan de lucht zal alleen het stof naar de bodem van het opvangvat worden getrokken. De schonere lucht (tot 99% schoner) verlaat via de bovenuitgang het filtersysteem.

Kijk onder het tabblad Informatie-Filterkeuze voor meer informatie over het kiezen van het juiste filter.

In principe kan een cycloonfilter worden gebruikt bij alle soorten werkzaamheden waar stof vrijkomt dat enig gewicht heeft. Denk onder andere aan stof afkomstig van schuurmachines, afkortzagen, tafelzagen, bovenfrezen, muurfrezen, CNC-frezen, straalkasten en boormachines om slechts een aantal te noemen. Zelfs zeer fijn houtpoederstof dat vrijkomt bij het frezen in mdf-platen wordt zeer goed gefilterd. As uit de open haard wordt echter niet goed gefilterd, omdat as te licht is.

Kijk op het tabblad Informatie – Toepassing of klik hier voor meer informatie.

We hebben de proef op de som genomen en zelf cycloonfilter model 3 getest voor het wegfilteren van stof dat vrijkomt bij het frezen in mdf-platen. Dat houtstof is zeer fijn en lijkt qua structuur op zeer fijn bakpoeder. In onze test werd 96% van dat fijne mdf-poeder gefilterd (zwaarder stof wordt nog beter gefilterd). Dat betekent dat 25 keer minder vaak de stofzuigerzak vervangen hoeft te worden.

Stel dat u een bouwstofzuiger heeft waarvan de zakken tussen de €2,50 en de €4,50 per stuk kosten (afhankelijk van winkel + verzendkosten). Wanneer normaal gesproken één zak per week wordt vervangen, is dat met een cycloonfilter nog maar één zak per 25 weken, oftewel eens per half jaar. Doorgerekend naar een vol jaar betekent dat er geen 52 stofzuigerzakken moeten worden vervangen, maar slechts 2.

Wanneer een stofzuiger zak €2,50 per stuk kost, dan wordt er op jaarbasis niet €130 (€2,5 x 52 weken) aan stofzuigerzakken uitgegeven, maar slecht €5. Dat is een besparing van €125 per jaar. Wanneer een stofzuigerzak €4,50 per stuk kost, dan is dat zelfs een besparing van €225 elk jaar.

Daarnaast zorgt een cycloonfiltersysteem ervoor dat de stofzuigermotor minder snel slijt, omdat er veel minder stof in de stofzuiger zelf terechtkomt. De stofzuiger gaat daardoor veel langer mee.

Een cycloonfiltersysteem dat niet goed werkt, kan drie oorzaken hebben:

 • De onderdruk in het opvangvat is niet op orde.
 • Het stof is te licht en kan daardoor niet naar de bodem van het vat worden getrokken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het opzuigen van as uit de openhaard.
 • Het stof is te groot. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het opzuigen van grote hoeveelheden houtkrullen. Die kunnen namelijk door de luchtwerveling in het filter in elkaar verstrengeld raken, waardoor een grote bol houtkrullen ontstaat die niet meer goed weggezogen kan worden.

In 95% van de gevallen ligt de oorzaak in een te lage onderdruk in het opvangvat. Dat kan een aantal redenen hebben:

 • De zuigkracht van de stofzuiger is niet hoog genoeg om de noodzakelijke basisonderdruk op te wekken. Dat is meestal alleen het geval wanneer het filter van de stofzuiger verstopt zit, de stofzuigermotor niet helemaal meer goed is of een te zwakke stofzuiger wordt gebruikt zoals een asstofzuiger.
 • Er is een luchtlek in het filtersysteem. Denk bijvoorbeeld aan een niet goed sluitende deksel, een kier tussen de voet van het filter en het deksel of er is een luchtlek ergens in de slang. In sporadische gevallen kan er een luchtlek zitten tussen het bovenste gedeelte en het onderste gedeelte van het filter en wordt lucht aangezogen door een kiertje. Het voorzichtig aandraaien van de acht schroeven en het aanbrengen van een laagje lijm in de opstaande rand, verhelpt dat eenvoudig.

Als u een filtersysteem heeft met onderdrukventiel, dan kunnen mindere prestaties komen doordat het onderdrukventiel te vaak open gaat. Voor een goede werking van een cycloonfiltersysteem moet het onderdrukventiel gesloten blijven anders werkt het cycloonfilterprincipe niet meer en zal het opgezogen stof alsnog in de stofzuiger terechtkomen. Een ventiel dat continu opengaat, is een teken dat de weerstand van de veer niet goed staat afgesteld of dat de onderdruk structureel te hoog is (bijvoorbeeld doordat stof wordt weggezogen door een te kleine stofpoortopening). In die gevallen kan een aantal dingen worden gedaan:

 • Vergroot de weerstand van de veer door de stelmoer strakker aan te draaien. Draai de stelmoer telkens maximaal twee slagen om hem daarna te testen. Daardoor wordt voorkomen dat het onderdrukventiel te strak staat afgesteld waardoor het ventiel niet op tijd opengaat en het opvangvat alsnog indrukt. Voor onze blauwe opvangvaten moet de stelmoer tot iets onder het midden van het schroefdraadgedeelte worden aangedraaid.
 • De stofzuiger op een lager toerental laten draaien. Niet te laag, want er moet een basisonderdruk in het opvangvat zijn.
 • Gebruik een zuigmond met variabele luchtinlaat, bijvoorbeeld onze Pro-X zuigmond. Die zuigmond kan door middel van een schuif lucht van buiten toelaten, waardoor de onderdruk wordt verlaagd.
 • Gebruik een kortere slang op de zij-ingang van het filter. Een slang zorgt voor luchtweerstand: hoe langer de slang, hoe groter de luchtweerstand. Een grotere luchtweerstand kan zorgen voor een te grote onderdruk.
 • Gebruik op de zij-ingang een slang met een grotere binnendiameter en een grotere zuigmond. Daardoor kan meer lucht door het systeem stromen en wordt de onderdruk verlaagd.
 • Verminder het aantal bochten in de slang die is aangesloten op de zijkant van het filter. Elke bocht zorgt voor extra luchtweerstand en daardoor een grotere onderdruk.

Wilt u een kunststof filtersysteem met onderdrukventiel gebruiken voor machines waarvan de stofpoort een kleinere binnendiameter heeft dan 30mm en heeft u geen stofzuiger waarvan de zuigkracht kan worden aangepast? Dan raden we aan om een zuigmond te gebruiken met variabele luchtinlaat, bijvoorbeeld onze Pro-X zuigmond. Kleinere stofpoorten zullen namelijk voor een te grote onderdruk zorgen waardoor het ventiel mogelijk te vaak opengaat.

Slangen

Op vijf punten verschillen de slangen van elkaar: (1) maximale luchtdoorvoer, (2) flexibiliteit, (3) stevigheid, (4) duurzaamheid en (5) aardingsmogelijkheden.

1) Maximale luchtdoorvoer:

Slangen met een grotere binnendiameter kunnen meer lucht doorvoeren dan slangen met een kleinere binnendiameter. Er zijn drie uitgangspunten voor het bepalen van de benodigde binnendiameter:

 1. Naarmate de afzuigslang langer moet zijn, moet de binnendiameter van de slang groter worden. Door het verlengen van de slang, wordt namelijk de luchtweerstand ook groter. Bij hele lange slangen kan dat ten kosten gaan van de zuigkracht. Des te groter de binnendiameter, des te minder dat speelt.
 2. Naarmate de zuigkracht van de stofzuiger groter is, moet ook de diameter van de slang groter zijn. De stofzuigermotor wil namelijk een vastgestelde hoeveelheid lucht doorvoeren. Als die doorvoer wordt afgeknepen door een slang met een te kleine binnendiameter, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. Maar ook zorgt een te krappe slang voor een onnodige belasting van de stofzuigermotor doordat de motor toeren blijft maken, zonder dat de benodigde hoeveelheid lucht kan worden aangezogen. Oververhitting en slijtage treden dan eerder op.
 3. Naarmate er meer bochten in de slang zitten, moet de binnendiameter van de slang groter zijn. Bochten in een slang zorgen namelijk voor veel luchtweerstand.

Meer informatie over filtersystemen en luchtweerstand is te vinden in deze YouTube-video: https://www.youtube.com/watch?v=0NmMoIYIsr8

5 meter afzuigslang met een binnendiameter van 32mm zorgt ervoor dat er ongeveer nog 75%/80% zuigkracht overblijft. Meer dan genoeg voor een goede werking van het filtersysteem. Wilt u liever minder zuigkrachtverlies? Kies dan voor een slang met een binnendiameter van 38mm of 50mm.

2) Flexibiliteit:

Een flexibele slang is nodig wanneer u bijvoorbeeld aan het schuren of aan het decoupeerzagen bent. Die werkzaamheden vereisen een buigbare slang die de beweging niet in de weg zit. Bij alle slangen is aangegeven wat hun mate van flexibiliteit is: 1/5 = stug tot 5/5 = extreem flexibel.

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is een zeer flexibele slang en is voor werkzaamheden geschikt waarbij de slang zeer makkelijk moet kunnen meebewegen, bijvoorbeeld bij handgereedschap. Flexibiliteit: 4/5
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is een flexibele slang en is geschikt voor stationaire machines en handgereedschap waarbij maximale wendbaarheid niet per se noodzakelijk is. Flexibiliteit: 3/5
 • De Superflex afzuigslang (binnendiameter 50mm) is een extreem flexibele polyurethanen afzuigslang en kan moeiteloos in alle richtingen buigen. Echter, omdat de Superflex slang een breed geribbelde buitenkant heeft, schuift hij niet makkelijk over de rand van een werkbank waardoor hij niet geschikt is voor handgereedschap.  Flexibiliteit: 5/5

3) Stevigheid:

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is een stevige en flexibele slang. De flexibiliteit heeft de slang te danken aan het feit dat hij geen verstevigende binnenspiraal heeft. Als dan ook op de slang wordt gestapt, zal hij wat indeuken om vervolgens weer terug in de oude vorm te komen.
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is een stevige en flexibele slang. De flexibiliteit heeft de slang te danken aan het feit dat hij geen verstevigende binnenspiraal heeft. Als dan ook op de slang wordt gestapt, zal hij wat indeuken om vervolgens weer terug in de oude vorm te komen.
 • De Superflex afzuigslang (50mm binnendiameter) heeft een koperen spiraal en is daardoor zeer sterk. Hoewel de slang zeer sterk is, zal hij door de koperen binnenspiraal niet terugveren wanneer hij wordt ingedeukt.

4) Duurzaamheid:

Als het op te zuigen materiaal voor slijtage kan zorgen, bijvoorbeeld bij steen-, glas- of metaalgruis, dan wordt aangeraden om een afzuigslang te kiezen met een gladde binnenkant.

 • De standaard afzuigslang (binnendiameter 32mm) is gemaakt van pvc en heeft een gladde binnenkant.
 • De Industrial afzuigslang (binnendiameter 38mm) is gemaakt van pvc en heeft een gladde binnenkant.
 • De Superflex afzuigslang (50mm binnendiameter) is gemaakt van polyurethaan en heeft een geribbelde binnenkant.

5) Aardingsmogelijkheden:

Waar stof wordt afgezogen, bestaat er een kans dat statische elektriciteit wordt opgewekt. Dat komt doordat tijdens het opzuigen het stof tegen de wanden van bijvoorbeeld een afzuigslang wrijft. Die wrijving zorgt ervoor dat het opgezogen stof een andere elektrische lading krijgt dan het oppervlak waar het tegenaan wrijft. De prestaties van het filtersysteem worden daar niet door beïnvloed. De mate waarin statische elektriciteit wordt opgebouwd, is sterk afhankelijk van het materiaal dat wordt opgezogen. Zo zorgt het opzuigen van plastic snippers voor meer opbouw dan bijvoorbeeld houtspaanders.

 • De standaard afzuigslang kan niet worden geaard.
 • De Industrial afzuigslang kan niet worden geaard.
 • De antistatische Superflex afzuigslang kan worden geaard, omdat hij een antistatische mantel heeft en over de gehele lengte is voorzien van een koperen spiraal voor de aarding.

Bij het gebruik van een cycloonfilter wordt in wezen de totale lengte van de afzuigslang verlengd, want er wordt een extra slang toegevoegd. Dat betekent in de meeste gevallen dat de luchtweerstand toeneemt. Het verlies aan zuigkracht bij een 5 meter lange afzuigslang met binnendiameter 32mm is zo tussen de 20% en 25%. Er blijft meer dan genoeg zuigkracht over voor een goede werking van het cycloonfiltersysteem. Zelfs bij de meeste huis-tuin-en-keukenstofzuigers blijft er genoeg zuigvermogen over.

In het assortiment hebben we afzuigslangen met verschillende diameters. Wilt u liever geen zuigkrachtverlies? Kies dan voor een afzuigslang met een grotere diameter. De verschillende afzuigslangen zijn hier te vinden.

Dat is ook mogelijk mits de afzuigslang een aansluitstuk heeft dat past in de opening van het filter. Heeft uw slang dat aansluitstuk niet? Neem dan gerust contact op en we helpen u graag aan het juiste aansluitstuk.

In veel gevallen is dat inderdaad mogelijk. De Universele Koppelslang kan namelijk worden gebruikt om uw bouwstofzuiger aan te sluiten op de boveningang van een filtersysteem. Daardoor kunt u uw eigen slang blijven gebruiken op uw gereedschap. Kijk voor meer informatie op de pagina van de Universele Koppelslang.

Stofzuigers

Dat is mogelijk. Zelfs met een standaard stofzuiger werkt een cycloonfiltersysteem goed. Wel is het zo dat stofzuigers die een grotere onderdruk kunnen opwekken, beter presteren en vaak zijn dat bouwstofzuigers. Net als voor bouwstofzuigers geldt ook voor normale huis-tuin-en-keukenstofzuigers dat de grootte van het cycloonfilter afgestemd moet zijn op de kracht van de stofzuiger. 

De zuigmond die aan het uiteinde van de slang van uw stofzuiger zit, komt in de bovenopening van het filter. Die ingang heeft een binnendiameter van 50mm. De meeste zuigmonden hebben een buitendiameter tussen de 32mm en 40mm. Dat betekent dat de bovenopening moet worden verkleind en dat kan door middel van een rubberen verkleinstuk. Er zijn twee maten. Voor zuigmonden met een buitendiameter tussen de 32mm en 34mm is rubberen verkleinstuk M geschikt. En voor zuigmonden met een buitendiameter tussen de 35mm en 40mm is rubberen verkleinstuk L geschikt.

Opvangvaten

Dat hangt af van vijf aspecten: (a) de kracht van de stofzuiger in combinatie met de binnendiameter van de stofpoort waarop het filtersysteem wordt aangesloten, (b) het soort stof dat wordt opgezogen, (c) de hoeveelheid stof die wordt opgezogen, (d) het soort filter dat zal worden gebruikt en (e) de voorkeur om het filtersysteem te aarden om statische elektriciteit te verminderen.

a) (Bouw)stofzuiger en diameter stofpoort:

Gebruikt u een krachtige bouwstofzuiger (Festool, Makita, Bosch blauw e.d.) zonder instelbare zuigkracht en moet stof door een relatief krappe stofpoort (kleiner dan 30mm) worden weggezogen? Dan wordt een metalen opvangvat aangeraden in plaats van een kunststof opvangvat. Krachtige (bouw)stofzuigers wekken van zichzelf al een grote onderdruk op. Als dan door een te krappe stofpoort de luchtdoorvoer wordt afgeknepen, dan zal de stofzuigermotor toeren blijven maken met een nog grotere onderdruk in het opvangvat tot gevolg. Het onderdrukventiel in het kunststof opvangvat zal dan uit voorzorg opengaan om te voorkomen dat het opvangvat in elkaar deukt. Echter, wanneer het onderdrukventiel openstaat, werkt het principe van cycloonfiltering niet meer en zal het stof alsnog in de stofzuigerzak terechtkomen. Onze metalen opvangvaten hebben door hun sterkte geen onderdrukventiel nodig en zijn geschikter voor situaties waarin stof wordt weggezogen door kleine stofpoorten.

b) Het soort stof:

Worden bijvoorbeeld grove houtspaanders opgezogen, dan zit het 30 liter opvangvat snel vol, omdat houtspaanders niet goed samenpakken. In die gevallen is het 60 liter metalen opvangvat een goede oplossing.

c) De hoeveelheid stof:

Bij sommige werkzaamheden komt meer stof vrij dan bij andere. Het frezen in bijvoorbeeld mdf zorgt voor veel poederstof en dan zit het 30 liter opvangvat misschien net even te snel vol.

d) Het soort filter:

Voor grote filters, zoals het L filter, is een metalen opvangvat met gestanste ringen de beste keus. Omdat op een groter filter vaak een wat krachtigere bouwstofzuiger/afzuiginstallatie wordt aangesloten, hebben die opvangvaten het zwaarder te verduren. Krachtigere bouwstofzuigers/afzuiginstallaties kunnen een grotere onderdruk opwekken, waardoor er een grotere kracht komt te staan op de wanden van het opvangvat. Vaak zijn alleen metalen opvangvaten met (meerdere) gestanste ringen sterk genoeg om niet in elkaar gedrukt te worden.

In ons assortiment hebben we metalen vaten (60 liter) die sterk genoeg zijn voor het L filter. Hoewel we ook kleinere vaten hebben, zijn die qua hoogte net te klein voor het filtermodel L.

e) Aardingsmogelijkheden:

Als u statische elektriciteit wilt verminderen, dan is een metalen opvangvat noodzakelijk.

Metalen opvangvaten:

Sommige metalen opvangvaten hebben een onderdrukventiel nodig. Dat zijn vaten die a. dunne wanden hebben, b. geen gestanste, verstevigende ringen hebben en c. hoger zijn dan dat ze breed zijn. Al onze metalen opvangvaten zijn zeer sterk en hebben geen onderdrukventiel nodig.

Kunststof opvangvaten:

Een groot deel van de kunststof opvangvaten die op de markt zijn, hebben wij getest. Ook degene die worden geadverteerd als ‘ultra sterk’.  En hoewel het ene kunststof opvangvat sterker is dan het andere, is uit onze tests gebleken dat bij krappe stofpoorten in combinatie met normale 32mm stofzuigerslangen alle kunststof opvangvaten in elkaar worden gedrukt.

Daarom hebben wij speciaal voor kunststof opvangvaten en slappe metalen opvangvaten een onderdrukventiel ontworpen. Al onze filtersystemen met kunststof opvangvat worden geleverd met een onderdrukventiel.

Het is inderdaad mogelijk om een puinzak of een sterke vuilniszak in het opvangvat te plaatsen. Wanneer de zak vol zit, dan kan die eenvoudig worden weggegooid en vervangen worden door een nieuwe zak. Zo kan nog schoner worden gewerkt. Om die reden hebben al onze filtersystemen een klemdeksel in plaats van een schroefdeksel. Schroefdeksels draaien namelijk de zak stuk.

Dat is mogelijk, maar een opvangvat groter dan 60 liter is in de meeste gevallen niet aan te raden. Een 60 liter opvangvat kan namelijk al behoorlijk zwaar worden (afhankelijk van het soort opgezogen stof). Grotere opvangvaten worden zwaarder en kunnen dan snel te zwaar worden om makkelijk te kunnen legen. 

Algemeen

Bestellingen worden normaal gesproken binnen twee à drie werkdagen bij u thuisbezorgd. Bestellingen die op werkdagen voor 18.00u worden gemaakt, worden ‘s avonds verzendklaar gemaakt en worden de volgende werkdag aan de vervoerder (DPD, DHL of PostNL) meegegeven. 

De verzendkosten voor verzending binnen Nederland zijn €5,95. Voor België zijn de verzendkosten €8,95. Kijk voor het overzicht van alle verzendkosten binnen Europa op deze pagina.

Jazeker! Kwaliteit en service staan bij ons hoog in het vaandel, daar zijn we trots op. En onze klanten ervaren dat iedere dag. Benieuwd naar hun ervaringen en beoordelingen? U kunt ze vinden op onze Bol.com-pagina.

Wanneer u een order heeft geplaatst, wordt automatisch een bevestigingsmail verzonden. Heeft u die niet ontvangen? Mogelijk dat hij in de reclamemap is terechtgekomen.

Wanneer uw bestelling gereed is voor verzending, ontvangt u automatisch een orderupdate. Daarna ontvangt u van een van onze vervoerders (PostNL, DHL en DPD) een mail met daarin de verzendinformatie van uw bestelling. Heeft u die niet ontvangen? Mogelijk dat de e-mail in de reclamemap is terechtgekomen.